Mobieltjes wissen met Piceasoft

Mobiele telefoon wissenof telefoon vernietigen, gecertificeerd

Nadat u een nieuwe smartphone hebt aangeschaft kunt u beter  de oude mobiele telefoon wissen of uw telefoon vernietigen. Dit wordt noodzakelijk geacht om uw privacy te waarborgen. Waarschijnlijk is dit bij android nog belangrijker dan bij Apple IOS.

uw mobieltje wissen is dus van groot belang.

Nu de AVG actief is geworden is het dus zaak uw oude Mobieltjes te verzamelen. Daarna zorg te dragen om de hier op massaal aanwezige persoonsgevens en foto’s te verwijderen. Maar dan zo dat u:

 • Een bewijs hebt dat deze daadwerkelijk zijn gewist, een certificaat per telefoon.
 • Dat dit proces conform AVG geschied.
 • voor Iphone wissen geschikt
 • geschikt voor Samsung en Android mobiele telefoons
 • windows telefoons
 • om iPad wissen en Android tablets wissen ook mogelijk te maken.

hebt u naast mobiele telefoons ook nog andere ICT hardware te wissen?  Wij hebben ook nog de mogelijkheid uw oude ICT op te kopen

 

Piceasoft certificering document om telefoon te wissen
onze certificering van Piceasoft

Heeft u Mobiele telefoons die gewist moeten worden?

met gecertificeerde software uw telefoons volledig wissen.

wij gebruiken  gecertificeerde wipe-software om gegevens van alle typen Mobiele apparaten te kunnen wissen.

Als er wat oudere bij zitten dan zorgen we dat deze volgens DIN66399 worden vernietigd. Dat komt doordat wissen vaak niet mogelijk is.  Ze kunnen niet als hun modernere varianten worden gewist. Simpel weg omdat er geen IOS of Android core op staat die toegankelijk is.

Dan is in stukjes hakken zodat deze niet meer bruikbaar zijn de enige mogelijkheid. Gelukkig is de capaciteit die deze devices bevatten vele malen minder dan hun moderne varianten. De lage kwaliteit van de foto’s is in dat opzicht dan ook een meevaller.

Aan de andere kant laten oudere toestellen u geen keus. Deze moeten we fysiek vernietigen. Maar dan wel zo dat Chip-off niet mogelijk is.

Verantwoordelijkheid Particulier gebruiker

Mobiele telefoon wissen door de “back to factory settings” te gebruiken

De grote providers en telefoon fabrikanten geven zelf op hun sites aan hoe dit voor de particulier is te realiseren:

Hieronder vind u de diverse mogelijk heden hoe mobiele devices te wissen. Vaak zal dit afdoende zijn maar even zo vaak laat de uitvoering of de software reset heeft gewerkt te wensen over.

Is de data werkelijk verdwenen?

Nogmaals is het mobieltje gewist? Of  is het mogelijk de data of persoonsgegevens terug te halen?

Als we kijken naar het onderzoek wat door data recovery ondernemingen is uitgevoerd en wordt getoond op hun sites blijkt dit vaak achterhaalbaar te zijn. Sterker nog deze ondernemingen verdienen daar hun geld mee, kijk op deze pagina vooral naar de chip-off methode

handleiding:

IPhone wissen 

 zie deze pagina

Samsung wissen

zie deze pagina

HTC wissen

 zie deze pagina

Verantwoordelijkheden zakelijke gebruiker

gecertificeerd datavernietigen

Echter als zakelijke gebruiker kunt u zich dit niet permitteren omdat de AVG hier als ondernemer eisen aan stelt.  Hoe bent u met de oude devices omgegaan.

Vergeet ook uw defecte en oude telefoons niet. Ook deze bevatten veel privé-informatie, van u zelf en ook van vrienden kennissen en zakelijke relaties.

Het is wenselijk als de mobile telefoons zijn gewist van elk device dat gewist is een certificaat te krijgen zodat u indien nodig bewijs kunt leveren.

De gecertificeerde software die wij gebruiken levert dat dan ook.

mobiele telefoons wissen
met de gecertificeerde applicatie telefoons wissen

Gecertificeerd wissen

welke keuze u ook maakt

In ons contactformulier op de volgende pagina stellen we ook vragen waar u misschien nog niet aan gedacht hebt. Dit maakt het voor u makkelijker om uw keuze te bepalen.

Keuze:  Smartphone wissen of  mobiele telefoon vernietigen.

Ook hier is telefoon vernietigen niet milieuvriendelijk. Mogelijk kunnen anderen die minder te besteden hebben er nog mee verder. Dit is naast Maatschappelijk verantwoord ondernemen ook nog eens sociaal.

Mocht u toch kiezen ze te vernietigen, dan kan dat natuurlijk ook.

We hanteren dan hiervoor DIN66399 maar dan de variant voor mobiele datadragers.

Het is dan ook meteen goed te regelen dat de overblijfselen op de juiste wijze worden gerecycled.

Hiervoor maken we gebruik van de Maxxguard shredder. Omdat dit apparaat  wel instelbaar is van de mobiele telefoon de centrale chip te klieven. Ten opzichte van de shredders met roterende assen, die wel de mobiele telefoon vernietigen maar niet kunnen instellen die chip te raken, anders dan door toeval.

waarbij u dus het risico loopt dat, ondanks de dure procedure, uw zo gevoelige data weer beschikbaar is om uitgelezen te worden.  Alléén de chip is nodig! meer niet…

Fysiek oudere modellen Mobiele telefoon vernietigen

De inmiddels wat oudere pre smartphone modellen beschikken niet over een IOS of Android core. Denk dan aan modellen zo als een Nokia 6310 en dergelijke. Deze oudere telefoons zijn te basic. Dit heeft als resultaat dat deze zich niet zo makkelijk laten wissen. Fysiek de oudere telefoon vernietigen is dan de enige optie. Maar als we dan dat oudere mobieltje vernietigen, moet dat wel zo dat de centrale chip vernietigd wordt. Daarmee wordt de Chip-Off techniek vermeden en is dit een veilige keuze.

telefoon fysiek vernietigen
Na scannen wordt deze telefoon vernietigd

Naar fysiek vernietigen

Als uw data u lief is en niet in andere handen mag vallen.

Wij kunnen voor u de meest geschikte wijze van vernietigen aanbieden. klik hier onder voor ons contact formulier. Daarin vragen we ook om dingen waar u nog niet aan gedacht hebt. Alvast wat hulp om tot de juiste keuze te komen.

 

Uw verantwoordelijkheid als eigenaar van de data:

Welke keuze u uiteindelijk maakt als eindverantwoordelijke en eigenaar van de data maakt ons niet uit. Het is fijn dat u de klant een keuze hebt.  Als verwerker, in dit geval, hebben wij een voorkeur voor telefoon wissen boven telefoon vernietigen.Smartphones zijn tweedehands nog prima bruikbaar. Daarom naast sociaal economische redenen ook milieu wegen. Maar dat heb ik al eerder hier boven al een keer aan gegeven.

Voordeel telefoon wissen

 • Data wissen definitief
 • Hergebruik van toestel mogelijk
 • MVO en Sociaal

Nadeel telefoon vernietigen

 • Als verkeerd wordt vernietigd, risico op datalek
 • kapitaal vernietiging
 • gewoon zonde

Stappenplan Telefoon wissen:

 • verzamel alle telefoon en hun adapter cq toebehoren.
 • Wilt u zelf voor de administratie en inventarisatie maken doe dat dan per stuk naar met ze binnen komen
 • noteer type en Imei-nummer (Wij kunnen dit ook voor u doen)
 • bewaar deze achter slot en grendel, in verband met AVG en persoons gegevens
 • neem contact op met ons voor een ophaal afspraak.

Heeft u Mobiele telefoons die gewist moeten worden?

met gecertificeerde software uw telefoons volledig wissen.

wij gebruiken  gecertificeerde Piceasoft wipe software om gegevens van alle typen Mobiele apparaten te kunnen wissen.

denk dan aan :

 • Apple IPhone wissen
 • Samsung Telefoons van data ontdoen
 • Ipad wissen
 • Andere mobiele devices wissen

Mochten er wat oudere bij zitten dan zorgen we dat deze volgens DIN66399 worden vernietigd. Dat komt doordat wissen vaak niet mogelijk is.  Ze kunnen niet als hun modernere varianten worden gewist. Simpel weg omdat er geen IOS of Android core op staat die toegankelijk is.

Dan is in stukjes hakken zodat deze niet meer bruikbaar zijn de enige mogelijkheid. Gelukkig is de capaciteit die deze devices bevatten vele malen minder dan hun moderne varianten. De lage kwaliteit van de foto’s is in dat opzicht dan ook een meevaller.

Aan de andere kant laten oudere toestellen u geen keus. Deze kunnen alleen fysiek vernietigd worden. Maar dan wel zo dat Chip-off niet mogelijk is.

Tablet en telefoon wissen of vernietigen?

Net als computergebruikers zijn ook smartphonegebruikers inmiddels zeer bewust geworden van de waardevolle data die op apparaten opgeslagen staan. Als het telefoon of tablet het ineens niet meer doet heeft men geen toegang meer tot die zo belangrijke gegevens. Gelukkig kan een data recovery bedrijf of een malafide organisatie de waardevolle gegevens weer terughalen. Maar hoe gaat dat, en hoeveel werk zit daar nu eigenlijk in?

Wat is Chip-off?

Kleine operatie

Chip-off is een fysiek en minutieus proces. Daarbij wordt de geheugenchip uit een apparaat verwijderd en geprepareerd, zodat een chiplezer de ruwe data kan uitlezen. Dit noemen we een fysieke gegevensdump omdat de chip wordt getransplanteerd. Vanuit deze dump kan met speciale software de oorspronkelijke data gerecontrueerd worden.

Zoals de naam van deze techniek al zegt wordt het “datahart” van de telefoon of tablet losgemaakt en verwijderd uit het apparaat. Dit losmaken is niet eenvoudig. Vereist zeer speciaal gereedschap en veel ervaring en vakmanschap van de ingenieur. Doordat de telefoon of tablet niet meer functioneert is dit de allerlaatste mogelijkheid om de verloren data terug te krijgen!

Weer aansluiten

Na de “amputatie” volgt een analyse van de contactpunten. Op de chip zitten tientallen contactpunten, maar alleen met één combinatie kan de data uitgelezen worden. Deze combinatie is voor iedere chip anders. Het vergt een bibliotheek aan documentatie om de juiste combinatie te weten te komen. Nadat de juiste contactpunten zijn vastgesteld begint de ingenieur aan minutieus soldeerwerk om contactpunten met de uitleesapparatuur te verbinden. Dit soldeerwerk gebeurt onder een microscoop. De draadjes zijn fijner dan een haar en met het blote oog nauwelijks waarneembaar. De ingenieur kan hier enkele uren mee bezig zijn.

hoe krijg ik data van een Chip
datarecovery spider
De telefoon is niet meer de data wel

Het is belangrijk om te beseffen dat na een chip-off de telefoon of tablet niet meer functioneert.  Deze kan dan niet meer gebruikt kan worden. Maar uw data is mogelijk wel weer beschikbaar.

 

Bron: Stellar data